Venetie Dag 4. Ghetto - Castello
Dinsdag 11 December is een bezoek aan et ghetto gepland.
We nemen een dagkaart aan de Ponte del Academia en varen met de vaporetto op het Canal Grande tot aan de Chiesa San Marcuola.
Nuovo.
Door het toenemend aantal joden werd het getto steeds groter. Om dit probleem op te lossen ging men eerst in de hoogte bouwen met als wonderlijk resultaat dat in het Ghetto Nuovo ook de eerste 'wolkenkrabbers' te zien zijn, soms wel acht verdiepingen hoog.
Het Ghetto Vecchio werd er pas in 1541 aan toegevoegd en een kleine eeuw later (1633) het Ghetto Nuovissimo (het Nieuwste Getto). Halverwege de 17de eeuw woonden er zo'n 5000 joden in Venetie. Tegenwoordig wonen er nog 500 joden in de oude stad waarvan een kleine 30 in het getto. Pas in 1797 liet Napoleon de toegangspoorten naar het getto weghalen. Helaas beperkten de nieuwe machthebbers de vrijheden weer en uiteindelijk duurde het nog tot 1866 voordat alle beperkingen voor de joden van Venetië werden opgeheven.
Op het pleintje midden in het getto is tegen een muur een monument aangebracht, ter herinnering aan de holocaust. Dat monument bestaat uit een aantal plaquettes met voorstellingen van de gruwelen van de concentratiekampen.
In het getto zijn er vijf synagogen, elk met een eigen scuola erbij: de Scuola Grande Tedesca (de oudste), de Scuola Canton, de Scola Italiana, de Scuola Levantina en de Scuola Spagnola, de grootste en bekendste synagoge van de stad.
Alle synagogen zijn mooi gerestaureerd en toegankelijk voor bezoekers. Onder leiding van een gids kun je op de meeste dagen kennismaken met de joodse cultuur en gebruiken binnen de muren van de synagoge. We bezoeken ook het museum maar mogen er geen foto's maken)
Mieke en ikzelf wandelen alleen verder -> Campo dei Mori -> Campo della Madonna dell’ Orto . Hier nemen we opnieuw een vaporetto tot San Pietro di Castello
Wandeling -> Ponte di Quintavalle - Fond. Sant’Anna - via Garibaldi
Lasagne bij Nevodi, Via Giuseppe Garibaldi
Museo Storico Navale |
Torri dell' Arsenale |
Het Arsenale deed vroeger dienst als scheepswerf en stond lange tijd symbool voor de enorme maritieme macht van Venetië. De toegang tot de werf wordt gevormd door een enorme poort van rood baksteen, die wordt bewaakt door stenen leeuwen.
Deze leeuwen zouden zijn buit gemaakt in Piraeus, de havenstad van Athene. Binnen het complex werkten ooit meer dan 15.000 mensen. Men kon toen in een mum van tijd een nieuwe galei bouwen en te water laten.
Van het embarcadero Celesta nemen we onze laatste vaporetta van de dag tot Zattere (45 mins)
Afscheidsdiner bij OKÉ (tagliatelle rustiche)
Reacties
Een reactie posten